Visionen

Visionen med olivenlunden er at dyrke økologiske oliven af højeste kvalitet, med de mest effektive arbejdsmetoder, baseret på håndværket i olivendyrkning.

Jeg sætter økologi og bæredygtighed højt. En af de metoder, jeg bruger til at fremme bæredygtigheden er at så bælgplanter (vikos) under oliventræerne. Bælgplanterne ligner ved første øjekast ukrudt, men de optager nitrogen fra luften, for senere at afgive dette som næring til træerne.

En anden metode jeg bruger til at fremme biodiversiteten i marken, er at efterlade små dynger af nedfaldne kviste under træerne.
Derved øges forekomsten af de naturlige bakterier, der er gavnlige for træernes udvikling.

Økologisk Ekstra Jomfru Olivenolie fremstilles af oliven fra træer, der dyrkes på økologiske marker. Markerne tilføres kun organiske gødningsstoffer, og insektbekæmpelsen foretages med et særligt skånsomt sprøjtemiddel godkendt til økologisk drift.
Effekten af sprøjtemidlerne er meget lavere end ved konventionelle midler, så der er lidt mere arbejde forbundet med insektbekæmpelsen.

Olivenolien skal være indenfor ganske bestemte rammer for at opnå klassificeringen “Ekstra Jomfru Olivenolie”.
Den første værdi er syreindholdet, som skal være lavere end 0,8.
Derudover måles peroxyd-indholdet, som skal være under 20, samt andre fedtsyre-konstanter.

Indenfor de seneste år har smagsvurderingen af olien fået en stor indflydelse, og her er der to værdier som måles: En for mulige defekter i olien, hvor værdien skal være 0, og en for oliens “friskhedssmag” (smagen af frugt eller grønt græs). Her skal værdien overstige 0. Den sidste og nyeste måling der foretages, er af fatty acid ethyl esters. Her er maksimalværdien 35 mg/kg.

For at kunne leve op til kvalitetskravene, er det vigtigt, at der anvendes friske oliven til fremstillingen af olivenolien.
Et af kriterierne er, at levere olivenfrugten til oliemøllen hurtigt efter høst. Jeg stiler efter at levere mine oliven til møllen, samme dag som vi høster.

Kvalitetsbetegnelsen Ekstra Jomfru olivenolie opnås altså ved at fremstille olivenolien af friske oliven, og sikre, at alle måleværdierne er indenfor grænseværdierne.

Under ekstraktionen må oliemassen ikke opvarmes til mere end 27°C. Overstiges denne temperatur, risikerer man nedbrydning af gavnlige antioxidanter og phenoler i olien.

Ekstraktionsprocessen som foregår ved max 27°C kaldes koldekstraktion eller koldpresning – afhængig af metoden.

Indkøbskurv
Scroll to Top