Oliens Egenskaber

Værdien af olivenolie har længe været anerkendt på Kreta, hvor den er højt værdsat, og hvor dyrkning af oliventræer dateres tilbage til, i det mindste den tidlige minoiske periode (ca. 2000-1700 f.kr.). 

Historisk set blev oliventræet set som værdifuldt;  foruden at være en vigtig del af kosten ved Middelhavet, leverede det også varme, kosmetik og let medicin – altså solskin, skønhed og velvære.

Olivenolie ikke bare smager fantastisk, men er faktisk også ekstremt sundt og har altid været anset som havende gavnlige effekter på forbrugernes generelle sundhed og levetid.

Disse sundhedsmæssige fordele inkluderer forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse former for kræft for blot at nævne nogle få og for ikke at nævne en overflod af diæt- og ernæringsmæssige fordele.

Ekstra Jomfru Olivenolie er en af de tolv mest gavnlige fødevarer og er noget af det bedste der findes inden for olier.

Den store digter Homer henviser til oliventræet og dets olie og kalder det “En Gudedrik”.

Verdens ældste registrerede oliventræ findes i nærheden af Petrés, hvilket vidner om områdets mangeårige tradition. Nu er det et verdensarvsmonument og det gamle oliventræ af Vouves – som ses på billedet her – siges at være mellem to og fire tusind år gammelt, og dets grene blev brugt i kranse i de olympiske lege i 2004.
På billedet nedenfor står jeg mellem gamle olivenkrukker på museet i Vouves.

Alt i alt er der mange grunde til at gøre vores olivenolie til en del af din daglige kost. Det er en meget alsidig fødevare og kan bruges på utallige måder fra appetitvækkere til desserter. Så nyd livets eliksir, ligesom guderne gjorde tidligere, og høst de sundhedsmæssige fordele.

Når du har været på Kreta og smagt den gode og spændende mad, er det fristende at forsøge sig med at lave retterne selv, når man kommer hjem. Det er dog ikke altid at maden smager som på Kreta, og den ting der oftest mangler er smagen af ”Middelhav” (sol, strand, god olivenolie og lokal vin).

Det kan dog også være, at man har glemt en ingrediens og her er der råd at hente på nettet hos de mange græsk-inspirerede opskriftshjemmesider. Jeg har fundet to sider som jeg synes ser spændende ud: 

www.mygreekdish.comwww.olivemagazine.com.

Held og lykke med madlavningen – og husk; der anvendes Petrés Økologisk Ekstra Jomfru olivenolie hvor man ønsker lidt ekstra smag af ”Middelhav”.

Indkøbskurv
Scroll to Top